Domáci
Pivovar VŔŠKY
Pivo
Vŕšky sa rodí a zreje v Terchovej od júna roku 2012 priamo
pod dohľadom skúseného sládka. Momentálne vám ponúkame pivo bavorského typu,
dobrú 11, s obsahom alkoholu 4-5%. Postupne budeme pridávať ďalšie obľúbené
druhy piva.
Špičková
česká technológia minipivovaru, ktorá je na Slovensku
ojedinelá, zaručuje kvalitný technologický proces. Spolu s technológiou
dotvára pivko výrazná osobnosť jedného z najstarších sládkov na Slovensku,
pán František, rodák z Moravy. Výrobe piva sa majster sládek venuje už pekných
40 rôčkov a svoje skúsenosti nielen zo Slovenska, ale aj zo známych
zahraničných pivovarov, primieša počas varenia do Piva Vŕšky.
Pivo
Vŕšky sa varí tradičným českým spôsobom - na dva rmuty -
pričom sládek strávi uvarením 10hl aj s prípravou asi 14 hodín. Na dobre
uležané pivko si treba aj náležite počkať, pivo zreje v tankoch ďalších 10-15
dní a potom leží ešte ďalších 10-15dní. Pritom je potrebné ho každý deň
ochutnať, sledovať teplotu a tlak v nádobách a správne rozhodnúť, kedy je čas
na sudovanie. Správne načapovať kvasinkové pivo sa treba tiež naučiť , pretože
jeho penivosť je vyššia, ale potom tá radosť z krásnej krémovej čiapočky!
A prečo
doporučuje sládek František práve pivko z Prvého horského Pivovaru Vŕšky?
Keďže je to chlap na
mieste a rád sa s vami o jeho srdcovke porozpráva, vždy má pre všetko
vysvetlenie, tu je jeho odpoveď:
"Naše
Pivko Vŕšky je kvasinkové, živé, obsahuje veľa vitamínu B, takého potrebného
pre život, a ako sa hovorí, správny chlap sa prejaví pri druhom-treťom pivku,
takže je určite v primeranom množstve vhodné pre potešenie, ako dám, tak aj
pánov...".
Viac o
domácom nepasterizovanom Pive Vŕšky sa dozviete priamo v
Pivovare Vŕšky v Rezorte Drevenice Terchová, kde je možné si so sládkom
dohodnúť aj prehliadku minipivovaru s degustáciou.
Pivo Vŕšky
nájdete tiež v týchto prevádzkach GASTROFUN: STREET LIFE v Žiline, Cafe Panelák
v Žiline
Zdroj: www.dreveniceterchova.sk